Preporuke za odrasle

images/knjiznica/knjiznica-07.jpg

Julien Azoulay je francuski pisac romantičnih komedija. Kad njegova voljena žena Helene umre u dobi od 33 godine, ostaje sam sa sinom Arthurom. Toliko je shrvan da pomišlja na samoubojstvo. No Helene je bila mudra žena. Primorala je muža da joj obeća da će joj nakon njezine smrti napisati 33 pisma, po jedno za svaku godinu njezina života. Šest mjeseci nakon pogreba, Julien nevoljko napiše prvo pismo svojoj mrtvoj ženi, ali otkriva da mu pisanje pisma djeluje neobično utješno. Pisma stavlja u tajni pretinac na nadgrobnoj ploči koju je dao izraditi na čuvenom pariškom groblju na Montmartreu. No jednoga dana otkriva da su sva njegova pisma nestala. Daje li mu to ljubav njegova života znak s neba? Julien ne zna da ga netko promatra, jedna dobronamjerna osoba koja ne može odoljeti iskušenju da ga vrati u svijet živih ljudi... Knjiga Ljubavna pisma s Montmartrea je oda ljubavi, Parizu i empatiji. Ovo je ljubavno pismo svim čitateljima i svima koji vjeruju u iscjeljujuću moć pisane riječi.

Kristina Švedska: Žena gotovo slučajno izvrstan je roman talijanskoga nobelovca Darija Foa o neovisnoj, emancipiranoj, buntovnoj i nepredvidljivoj kraljici Kristini (1626. – 1689.). Fo je u svojemu posljednjem djelu na zanimljiv način opisao pojedine etape njezina životnoga puta. Kristinin otac (Gustav II. Adolf) umro je kad joj je bilo 6 godina, te je do njezine punoljetnosti vladalo namjesničko vijeće. Budući da je Kristina Švedska obožavala umjetnost i filozofiju, nakon što je postala kraljica dala je izgraditi prvo dvorsko kazalište u švedskoj prijestolnici, okruživala se i dopisivala s brojnim intelektualcima svojega doba (poput Descartesa, Molièrea i Pascala), a za njezine vladavine švedski je dvor postao jednim od glavnih kulturnih središta u Europi, pa se Stockholm često nazivao „Sjevernom Atenom“. Cio se život podjednako strastveno zaljubljivala i u žene i u muškarce, a 1654. godine iznenada je abdicirala, prešla na rimokatoličku vjeru i otišla u Rim. Udomaćivši se u Rimu, Kristina Švedska borila se za prava žena i manjina. Također je utemeljila umjetničko-intelektualni kružok, u obliku tjednih susreta na kojima se razgovaralo o umjetnosti, filozofiji, znanosti i književnosti, a iz tog će ozračja žive kulturne razmjene, nedugo nakon njezine smrti, nastati Kraljevska akademija, izvorno Accademia dell‚Arcadia. Dario Fo u ovom je iznimnom djelu odao počast ženama, ljubavi, književnosti i umjetnosti: svojim neobičnim stilom, služeći se činjenicama i fikcijom, „plastično“ je prikazao život i doba Kristine Švedske, jedne od najznačajnijih europskih vladarica novoga vijeka. 

Kao nastavak knjige Luda, ovaj drugi dio trilogije prati daljnje avanture Alvine Knightly. Nju smo upoznali kao vrlo inteligentnu sociopatkinju, ljubiteljicu mode, pop-kulture, seksa i… ubijanja. Knjiga počinje i nastavlja se u Rimu. Ondje je Alvie završila s ljubavnikom Ninom i dva milijuna funti što su ih zajedno uprihodili na sumnjiv način. No Nino je iznenada nestao, a s njim i sav novac. Alvie je žena koju ne biste trebali naljutiti, a kada joj nešto ukradete, upravo ste to učinili. I ne radi se samo o izgubljenom bogatstvu – ona je maštala o tome da je Nino onaj pravi za nju. Ali čini se da je njezina procjena muškaraca koji joj se sviđaju, po ne znamo koji put, bila pogrešna. Sada Alvie kreće u lov, a na umu joj je samo strašna osveta. I malo shoppinga usput. Radnja ove knjige prilično je pravocrtna i jednostavna, no karakter glavne junakinje sve čini vrlo nepredvidljivim. Nikad ne znate u kakve će se probleme Alvie uvaliti, ali možete biti sigurni da će ih biti na svakoj stranici. A i ne može se očekivati nešto drugo kad je čovjek kojeg želite ubiti mafijaš, a vi ste u Rimu okruženi raznim zgodnim sumnjivcima. Alvie iza sebe ostavlja nered i pokoji leš, a čitatelj uživa i slatko se smije jer je priča toliko nestvarna da pomalo podsjeća na strip. Autorica je ipak promišljena u svemu te gotovo nikada ne prelazi tu tanku granicu. Autorica Chloe Esposito savršeno je osmislila lik Alvine. Priča je u prvome licu, pa nas njezin karakter i razmišljanja vode kroz cijelu knjigu. Ona je opsjednuta brendovima i luksuzom, razmišlja jasno i nevjerojatno je snalažljiva, voli divlji i maštoviti seks (spol nije bitan), a nedavno je otkrila novu strast te je želi unovčiti postajući plaćeni ubojica.

Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u malo mjestu na dalmatinskoj obali, nestade sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja - pad sistema, društvene promjene i rat - zasjene nestanak djevojke. Jedini koji je i dalje traže su najbliža obitelj: otac, majka i brat blizanac.

Mlada Susan Vernon, "najvještija koketa u Engleskoj", odnedavno je udovica te u nedostatku sredstava za lagodan život, traži novog iznimno bogatog muža za sebe, ali i svoju kćer. No, kćer je odmah osujetila njezin plan, otvoreno se protiveći udaji za mrskog joj bogataša, pa je Susan šalje na školovanje, gdje bi joj život bposta toliko mrzak da pristane na majčine zahtjeve. Susan, s druge strane, odlazi u posjetu gdje šarmira sve redom, a najdraže joj je pridobiti one koji su joj prethodno bili ljuti protivnici... Epistolarni roman engleske spisateljice objavljen je tek nakon njezine smrti, a poslužio je i kao inspiracija za film "Love and Friendship" iz 2016. godine s Cloe Sevigny i Kate Beckinsale u glavnim ulogama.

Demo

Telefon: +385 1 2061 064 | Fax: +385 1 2059 222 | E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Radno vrijeme Pon-Pet 7:30-19, sub 8-12 (neparne)