Događanja

Tomica Kristi slika

Druga knjiga trilogije o putovanju autostopom od Hrvatske do Novog Zelanda, koje je trajalo četiri godine i protezalo se kroz 25 država, putopisac Tomica Kristić pričom nas vodi u veliki broj tropskih zemalja Jugoistočne Azije, kao što su Vijetnam, Laos, Tajland, Malezija, Indonezija, Filipini, Istočni Timor… ali i na dalek kontinent, Australiju.

Autor vrluda prostorima i različitim društvenim slojevima u kojem puno više životnosti i smisla nalazi u slamovima, prašnjavim cestama, ilegalnim radnim logorima i neoskvrnutim predjelima nego li u onome što bi se moglo nazvati uobičajenom standardom vizijom materijalizmom zarobljena zapadnjačkog uma.

 

POZIVNICA Porijeklo hrvatskih institucija Sveti Ivan Zelina

Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina poziva vas na predstavljanje knjige "Porijeklo hrvatskih institucija" Josipa Jambrača u srijedu, 23. studenoga u 18:00 sati.
Ovim djelom autor nastoji odgovoriti na pitanje o dubljim uzorcima društvenog, gospodarskog, političkog i pravnog razvoja suvremene Hrvatske. Riječ je o opsežnom, kapitalnom djelu kojim se daje pogled i na povijest i na budućnost Hrvatske i njezinog institucionalnog razvoja.

Marijana Perini Raskrije

 

14. srpnja 2021. u kavani „Johann Franck“ održana je promocija novog romana autorice Marijane Perinić Raskrižje. Spisateljica, komičarka, imitatorica, voditeljica i jedna od najsvestranijih Hrvatica Marijana Perinić još jednom je iskazala svoj spisateljski talent. Predstavila je dinamičan roman u kojem obrađuje ozbiljne teme današnjeg vremena kroz svoj prepoznatljiv stil koji odiše britkošću, optimizmom i smislom za humor.
Glavna je junakinja Kristina, tridesetdevetogodišnja Zagrepčanka, uspješna prevoditeljica koja je često na putu radi poslovnih angažmana. Kad se na početku jednoga takvog putovanja, prilikom vožnje u taksiju, nađe u nedoumici kojim putom skrenuti zbog prometne gužve da bi stigla pravovremeno na let za Pariz, ona mora donijeti naoko nebitnu odluku – skrenuti lijevo ili desno? Lijevo ili desno – pitanje je na koje protagonistica treba promptno odgovoriti, a koje joj, kako se čini, definira daljnju sudbinu. Što je odlučila, kako se njene odluke odražavaju na život i upravljaju li te odluke životom ili smo samo prepušteni sudbini koja ipak vuče sve konce? Odgovore na ova pitanja kao i na svoja vlastita pitanja koja će se neminovno pojaviti potražite u ovom zanimljivom, dinamičnom i intrigantnom romanu.

 Marilena Duman plakat

Marilena Dužman diplomirana je ekonomistica, majka dvoje djece, koja živi i radi u Ližnjanu, malom mjestu na jugoistoku Istre. Do sada je objavila 9 romana, od kojih jednu crnohumornu priču Mrtav, a gladan dok su ostali naslovi ljubavni. Gdje mi je psihijatrica?, Opsidijan, Razgovori s ginekologom, Slobodan pad, Skriveno srce, Hladno srce i Haker čitatelji su jako dobro prihvatili.
Najnoviji, deveti, roman Momina knjiga recepata već se može pronaći na policama knjižara.
Aktivna je na društvenim mrežama, te rado odgovara na pitanja svojih pratitelja, od kojih većinu čine žene. Možete je pronaći na Facebook profilu Marilena Dužman i stranici Marilena Dužman/Autor, na Instagramu @marilenaduzman i LinkedInu.
Zbog korištenja čakavštine u pojedinim romanima zapažena je u Općini Ližnjan, koja joj je 2021. godine uručila nagradu za osobite uspjehe i postignuća u književnoj umjetnosti te promociji Ližnjana i ližnjanskog govora u svojim književnim djelima.
O njoj je napisan članak u godišnjaku Jurina i Franina za 2022.godinu.
O Marileninim romanima pisale su mnoge poznate book blogerice, a dala je na desetke intervjua za razne novine, portale i časopise i gostovala u brojnim knjižnicama diljem Hrvatske.
Marilena sama izdaje svoje naslove, a o njezinim planovima za budućnost, kao i romanima u pripremi, doznat ćete u Gradskoj knjižnici Sveti Ivan Zelina, 19. listopada u 18:00 sati.

12.10. Patricia Lackovic

Pustolovka Patricia Lacković magistra je pedagogije i portugalskog jezika i književnosti, no velika ljubav prema putovanjima odvela ju je u drugom smjeru. Na predavanju će nas odvesti na put u Meksiko pričajući o svojim zgodama i nezgodama. 28-godišnjakinja iz Lovrečana do sada je posjetila šezdesetak zemalja svijeta i tu ne planira stati, govori ili razumije pet stranih jezika. Više o njezinim avanturama možete pročitati na blogu https://patricia-lackovic.from.hr/ i Instagramu https://www.instagram.com/patricia_wanderlust_pl/

Demo

Telefon: +385 1 2061 064 | Fax: +385 1 2059 222 | E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Radno vrijeme Pon-Sri-Pet 7:30 - 15:30, Uto-Čet 12:00 - 19:00, Subota (neparni datumi) 8:00 - 12:00