Događanja

Poštovani korisnici,

u skladu s odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 16. studenoga 2021. godine ulazak u javne prostore, a time i u KNJIŽNICU moguć je osobama uz predočenje valjane i  važeće EU Covid potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite, potvrda o negativnom rezultatu testiranja u ovlaštenim ustanovama i laboratorijima).

Korisnici koji nisu u mogućnosti predočiti valjanu i važeću potvrdu ili odgovarajući dokaz, neće moći ući u prostor knjižnice, te će za njih biti omogućen povrat i posudba na ulazu u knjižnicu.

U Dječji odjel odrasli u pratnji djece do 16 godina moraju imati EU Covid potvrdu.

Podsjećamo vas da se i dalje služite našim katalogom, a knjige se mogu naručiti i produžiti  putem telefona 01/2061 064 ili putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Molimo vas da poštujete dosadašnje mjere o broju osoba u knjižnici, održavanje potrebnog razmaka, dezinficiranje ruku i pravilno korištenje zaštitne maske.

Svim korisnicima želimo osigurati pristup građi i uslugama stoga vas molimo da se pridržavate navedenih uputa.

Hvala na razumijevanju!

Nova knjiga Gorana Blaževića „Karavana“ donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima deve.

Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“ – na arapskome, „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

            Pustinja Rub Al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“

Nakon povratka kući napisao je svoju drugu putopisnu knjigu naslovljenu „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“. Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, dok su nakladnici Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag. Promocija knjige popraćena je fotografijama i video zapisima snimljenim tijekom putovanja.

 

Tomica Kristić je svjetski putnik, putopisac i avanturist. Njegovo posljednje putovanje započelo je u Hrvatskoj a četiri godine kasnije završilo na drugom kraju svijeta. Prešavši tako 40 000, kroz 25 država i 3 kontinenata, putovajući kopnenim putom gdje je koristio većinom autostop, Tomica je završio svoj Put u Novom Zelandu.
Tomica je izdao i putopisnu knjigu “Putovanje u Međuzemlje”, a sadržaj koji se nalazi između korica će vam prezentirati kroz multimedijalno predavanje u našoj knjižnici.

“Putovanje u Međuzemlje” inspirativna je priča mladog putnika koji je odlučio slijediti svoje snove i krenuti na veliko životno putovanje. Ostavivši tako stari koncept života koji ga je vezao za sredinu u kojoj je odrastao, Tomica je napustio svoju sigurnu luku i zaputio se na drugi kraj svijeta, i to autostopom. Ovo putovanje nije obično putovanje već preobrazba jedne osobe koja se, hodajući po stazi života, svakim danom sve više mijenjala. Kako ni jedna staza nije ravna, već naprotiv, strmovita i vijugava, Tomica je na svom Putu doživljavao velike uspone i padove. Uranjao je tako u različite kulturne običaje i društvene raznolikosti, pješačio po prostranstvima Himalaje, stopirao kroz nekoliko tisuća kilometara veliku pustinju na Bliskom istoku, svjedočio spiritualnim inicijacijama, živio s budističkim monasima u Indiji, spavao po policijskim postajama diljem Azije, radio kao statist u Bollywoodu... A svoja je iskustva pretočio u ovu knjigu.

Putovanje u Međuzemlje trajalo je tri godine i devet mjeseci, a ova knjiga prvi je dio nadolazeće trilogije i opisuje prvih petnaest mjeseci Tomičinog Puta.

 
Počinje Mjesec hrvatske knjige🥳📚😊📓
 
Središnji događaj ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige biti će virtualni maraton čitanja 23. listopada pod nazivom "Minuta za čitanje".
Ovim putem vas pozivamo da se uključite te u roku od 15.10.- 22.10. pošaljete svoju snimku čitanja u trajanju od 1 minute na elektroničku poštu knjižnice Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Molimo vas da izaberete tekstove ❗️isključivo hrvatskih autora❗️.
Poziv je upućen svima, cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti. Snimku možete napraviti i kod nas u knjižnici.
23.10. knjižnica će objaviti pristigle videozapise na Youtube kanalu i Facebook stranici knjižnice.
 
 
 
 
Demo

Telefon: +385 1 2061 064 | Fax: +385 1 2059 222 | E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Radno vrijeme Pon-Pet  7:30 - 19:00, Subota  8:00 - 12:00 (neparni datumi u mjesecu)