Događanja

Martina Divi Ne postoji sutra u Atru

Predavanje „Ne postoji sutra u Atru: o Africi i njezinim ljudima“ odvest će vas na obalu Senegala, kroz pustinju Mauritanije, do „ničije zemlje“ u Zapadnoj Sahari, pa sve do kraljevskih gradova Maroka.

Govorit ćemo o tome kako je voziti se vlakom koji prevozi ugljen kroz Mauritaniju, kako žive stanovnici države koja je posljednja na svijetu ukinula ropstvo, kakav je san kad se noć provede u pustinji bez šatora, što je leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece, o čemu razmišlja Fatima - djevojka koja živi u gradu usred Sahare, tko su berberi i zašto ne postoji sutra u Atru.

Kroz atraktivne fotografije prikazivat ćemo države i mjesta iz knjige, ali doticat ćemo se i ljudskih prava, kulturnih razlika i svega onoga što putnika na dalekom putovanju iznenadi, ponekad razočara, ali i motivira da nastavi tragati za novim destinacijama.

pp finalni 1

Petra Pugar rođena je 1991. godine u Koprivnici. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kalniku i Križevcima, magistrirala je anglistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje trenutno pohađa Poslijediplomski doktorski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture, u sklopu kojeg piše doktorski rad na području škotske književnosti. Bila je na studijskim boravcima na sveučilištima u Rimu, Grazu, Bratislavi, Glasgowu i Edinburghu te osvojila The Edwin Morgan Trust Saltire Scholarship i AMAC Alumni Award. Uz znanstveni rad, književno i stručno prevođenje, ima radno iskustvo u književnoj agenciji, dok kao audiovizualna prevoditeljica prevodi dokumentarne serije, programe za djecu i filmove za Hrvatsku radioteleviziju. Članica je Hrvatskog društva za anglističke studije, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Društva hrvatskih audiovizualnih prevoditelja, Association for Scottish Literary Studies, International Comparative Literature Association, Srednjeeuropskog udruženja kanadskih studija te European Society for the Study of English, koordinatorica međunarodne akademske mreže The Alasdair Gray Research Network i moderatorica Zagrebačkog prevodilačkog susreta 2023.

#mjesechrvatskeknjige

nčn

12. listopada održano je 8. gradsko Natjecanje u čitanju naglas – mlađa kategorija u organizaciji Gradske knjižnice Sveti Ivan Zelina. Sudjelovali su učenici osnovnih škola Ksavera Šandora Đalskog i Dragutina Domjanića: Eva Boroša, Ivana Briški, Lena Brlečić, Dominik Fekeža, Jana Fištrek, Martina Gagula, Marta Gašparić, Karla Hrebak, Lena Kamenarić, Jakov Majcug, Lukas Marković, Elena Podvorec, Irina Puhelek, Katja Sever, Mateo Špinderk i Dora Šturbek.
1. mjesto i sudjelovanje na županijskom natjecanju osvojila je Lena Brlečić, 2. mjesto Jana Fištrek, 3. mjesto podijelili su Karla Hrebak, Lukas Marković i Dora Šturbek. Veronika Pomper će nas predstavljati u starijoj kategoriji koje je 1. mjesto osvojila na prošlogodišnjem gradskom natjecanju. Zahvaljujemo na sudjelovanju u radu prosudbenoj komisiji Mirni Ferčić, Maji Valjak i Željku Pukšecu te mentoricama Maji Dorić i Maji Hunjadi Barišić. Čestitamo svima i puno uspjeha na županijskom natjecanju.

Mrežne

16.10. – 21.10.  povrat knjiga bez naplate zakasnine

20.10. književni susret: Marijana Križanović i Dječji vrtić Tintilinić

26.10. prevoditeljski izazov: prevoditeljica Petra Pugar (za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce)

26.10. putopisno predavanje Gorana Blaževića „Kontra vjetra – biciklom od Senegala do Gibraltara“

  7.11. zanimanje prevoditeljica: gost prevoditeljica Dina Morić Bošnjak (za učenike osnovne škole)

  8.11. književni susret za prvašiće s Tinom Primorac „Lijepe riječi“

  8.11. – 11.11. besplatan upis za učenike prvih razreda osnovne škole

14.11. putopisno predavanje i predstavljanje knjige Martine Divić „Ne postoji sutra u Atru: priče iz Afrike“

Demo

Telefon: +385 1 2061 064 | E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Radno vrijeme Pon-Sri-Pet 7:30 - 15:30, Uto-Čet 12:00 - 19:00, Subota (neparni datumi) 8:00 - 12:00